сряда, 13 март 2019 г.

Любопитна лекция с Теодор Борисов на тема „Футбол и политика в социалистическа България“ в СИЦ




           На 12 март в Студентски исторически център се проведе лекция на тема „Футбол и политика в социалистическа България“, със спортния журналист и докторант в Историческия факултет Теодор Борисов. 



Той описа в детайли механизмите на намеса на българската държава и комунистическата партия в най-популярния спорт от разглеждания период. Лекторът даде за примери как неразбирането на логиката на развитието на футболната игра от част от държавните ръководители води до странни решения като: участието на националния отбор в клубното първенство през 1953 г., лагерът в Белмекен преди Мондиала в Мексико през 1970 г., разформироването на Левски и ЦСКА след финала за купата на България през 1985 г. и т.н.





Наред с това обаче работата във футболните школи през социализма дава своите резултати. Периода от 60-те и началото на 70-те години на миналия век може да приемем за своеобразен пик на българския футбол. На национално ниво страната участва на 4 поредни световни финала, играе ¼ финал на европейското първенство през 1968 г. и има сребърни медали от Олимпиадата в Мексико през същата година. На клубно ниво ЦСКА и Славия играят полуфинали в евротурнирите, успехи имат и Левски, Ботев, Локомотив (София), Марек и др. Най-големият успех на българския футбол – бронзовите медали от световното в САЩ през 1994 г. - се дължат на школовката на социалистическия режим и възможностите, които дава новото време на футболистите да се развият в големи европейския отбори. 

От Теодор Борисов научихме и множество любопитни случки от историята на българския футбол. След края на изложението си той даде изчерпателни отговори на въпросите от публиката. Благодарим му за отделеното време.



Очаквайте съвсем скоро видео от събитието и нови лекции в СИЦ!




Няма коментари:

Публикуване на коментар