вторник, 2 юли 2019 г.

ПРОТОКОЛ Заседание на Общото събрание на Студентски исторически център 26.06.2019



ПРОТОКОЛ
Заседание на Общото събрание на Студентски исторически център
26.06.2019

Днес 26 юни 2019 година в Студентски исторически център, съгласно Правилника на Студентски исторически център (СИЦ), се състоя Общо събрание на центъра, което имаше за цел да избере нов Управителен съвет, след изтичането на двугодишния мандат на предишния такъв, избран от Общото събрание на 11.04.2017 г.

За предстоящото провеждане на събранието, заинтересованите от дейността на центъра бяха информирани в рамките на няколко месеца преди това, по време на последните събития в СИЦ. Седмица преди изборите, информация за неговото провеждане беше разпространена във фейсбук от страницата на СИЦ, както и на блога на Центъра.

Събранието беше ръководено от Любомир Гутев, председател на УС и Габриела Панова, член на УС и касиер на СИЦ. Дневният ред беше следният:
      1. Регистрация на Общото събрание
      2. Отчет на настоящия УС
      3. Представяне на новите кандидати
      4. Гласуване
      5. Закриване на Общото събрание

1            1.  След регистрацията на присъстващите, стана ясно че на събранието присъстват 18 души – копие от списъка е приложено към настоящия протокол.

2         2. Представителите на Управителния съвет отчетоха, че в рамките на двугодишния си мандат са организирали общо 18 събития с научна насоченост в Студентски исторически център – сред които лекции, представяния на книги, прожекции и куиз – списъкът е приложен към настоящия протокол. Освен това беше отбелязано, че усърдно се поддържа фейсбук страницата, блогът, и youtube каналът на СИЦ, където редовно се разпространяват покани за събития, както и репортажи и записи от вече проведените. Беше оповестено, че в библиотеката на Центъра има над 1400 книги. Освен това представителите на УС кандидатстваха и спечелиха проект по програмата Диафанум към Студентски съвет на СУ за обновяването ѝ. Като свой успех УС отбелязаха и реализирания, посредством дарения, ремонт на стълбището на сградата.


3                3.      Общото събрание изслуша кандидатурите на новите кандидат-членове на Управителния съвет, които бяха трима на брой – Димитър Панайотов, бакалавър в специалност „История и география“, Стефан Петров, докторант и Александрина Борисова, бакалавър в специалност „История и геополитика на Балканите“. 






                  С оглед броя и вида на кандидатурите, председателят на Управителния съвет Любомир Гутев предложи две поправки в устава на организацията, с цел успешното бъдещо функциониране на ръководното тяло.

       Първата засягаше алинея 1 на чл. 21 от устава, който гласеше „Управителният съвет се състои от осем души и се избира от Общото събрание на Центъра.“ Предложението беше тя да се измени, както следва: „Управителният съвет се състои от три до осем души и се избира от Общото събрание на Центъра.“
Втората се отнасяше до алинея 5 на същия член, която гласеше „Задължително поне един от членовете на Управителния съвет е член на Студентски съвет на Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.“
          Председателят на СИЦ отбеляза, че нито един член на Факултетния студентски съвет на Исторически факултет не представи своя кандидатура пред Общото събрание, въпреки че председателят на ФСС на ИФ беше информиран за предстоящите избори. Така беше предложено за гласуване следното допълнение към въпросната алинея: "/Задължително поне един от членовете на Управителния съвет е член на Студентски съвет на Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Това правило не се прилага в случаите, когато няма поне един кандидат за длъжността от Студентския съвет на Исторически факултет.“

             Общото събрание прие и двете предложения за поправки единодушно и така те влязоха в сила. Председателят добави, че Общото събрание ще продължи да търси контакти, както с Факултетния студентски съвет, така и с други студенти на Историческия факултет, които биха проявили желание да се включат в УС на СИЦ и да заемат свободните места.

4            4. Общото събрание взе решение, че ще гласува доверието си на кандидатите анблок, тоест чрез явно и едновременно гласуване. Така новият Управителен съвет беше избран с единодушната подкрепа на Общото събрание. Неговите членове са: Димитър Панайотов – бакалавър, Стефан Петров – докторант и Александрина Борисова – бакалавър. Те на свой ред ще изберат на свое събрание председател и касиер на СИЦ, получавайки съдействие от членовете на ОС.




5                  5. Ръководещите събранието Любомир Гутев и Габриела Панова обявиха закриването на Общото събрание. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар