неделя, 7 май 2017 г.

Брекзит и съвременнните предизвикателства пред ЕС. Лекция на доц. Валери Колев

На 23 юни 2016 гражданите на Великобритания гласуваха страната им да напусне Европейския съюз. 
Министър-председателят Тереза Мей декларира категоричното намерение на правителството да се съобрази с народния вот ("Brexit means Brexit").

В тази посока беше и гласуването в Камарата на общините на Обединеното кралство на 1 февруари 2017-та - 498 „за” и 114 „против”. В края на март Великобритания официално задейства чл.50 от Лисабонския договор, засягащ излизането й от ЕС.

Към предизвикателствата пред Евросъюза, свързани с тероризма, нелегалната имиграция и социалното разслоение, идва и Брекзит. Освен в морален план, това е и сериозен материален удар за Брюксел, тъй като Великобритания е една от трите членки с най-голяма вноска в бюджета на ЕС (около една 1/5 от приходната част според изчисления).

В месеците след референдума националистическите и евроскептични партии стигнаха исторически нива на подкрепа на изборите в Австрия, Холандия и Франция.

Наред с това, постоянни са протестите срещу политиките на ЕС в различни европейски градове. Все по-често, водещи политици от страните-членки изразяват скептицизъм относно институциите и функционирането му. 

Ще може ли ЕС адекватно да реагира на случващото се? Какви ще са резултатите в краткосрочен и дългосрочен план от предстоящия Брекзит и какво ще е бъдещето на Европа?

На тези и на други въпроси ще търсим отговор с доцент Валери Колев на 8 май (понеделник) от 19:00 в Студентския исторически център.

Няма коментари:

Публикуване на коментар