неделя, 14 май 2017 г.

Репортаж от лекцията на доц. Валери Колев "Брекзит и съвременните предизвикателства пред ЕС”



На 8 май в Студентския исторически център доцент Валери Колев изнесе лекция на актуалната тема за „Брекзит и съвременните предизвикателства пред ЕС”.
Лекторът подробно разгледа причините за Брекзит. Изтъкна големите проблеми на Европейския съюз, породени от наличието на еврото и големите различия в структурите и развитието на икономиките на страните-членки. Именно фискалната политика на Брюксел довежда според него до големите кризи в страни като Португалия, Гърция, Ирландия и Испания.
Той се спря върху условната демократичност на евроинституциите и припомни как народният вот срещу конституцията на ЕС в няколко страни беше заобиколен, като документът просто бе прекръстен на Лисабонски договор.
Стана дума и за проблемите между Великобритания и организацията през годините след влизането на страната в общността през 1973 година. С изключение на времето на Тони Блеър, винаги има противоречия по оста Лондон-Брюксел свързани с икономическата политика, общото законодателство, външната политика и отношението към имиграцията. Според доцент Колев, британският политически елит и по конкретно премиера Камерън е бил принуден от общественото мнение да организира референдума след неколкократно отлагане.
Той разгледа подробно позициите на основните партии и различните крила в тях относно допитването. Грешния подход на Брюксел да предлага привилегии на Великобритания вместо да се реформира, играят определяща роля за решението на гражданите на 23 юни 2016-та.
Лекторът бе на мнение, че Европейският съюз категорично ще загуби повече от развода с Великобритания, заради голямата си зависимост от британския пазар и нетната вноска на Обединеното кралство в европейския бюджет, която е втора по численост след немската.
След лекцията доцент Колев отговори изчерпателно на въпросите, зададени към него, свързани със сепаратизма, нелегалната имиграция и бъдещето на търговските отношения на Великобритания със страни като Китай, САЩ, Канада и други.
Накрая той прогнозира, че ако Европейският съюз продължи да не се реформира, евроскептичните нагласи ще продължат да растат сред гражданите на страните-членки и може и други държави да последват Великобритания.
Благодарим му за отделеното време и поучителната лекция!

Няма коментари:

Публикуване на коментар