сряда, 31 май 2017 г.

Лекция на тема "Проблеми в българо-турските отошения през 20 век" с проф. Баева и проф. Калинова


В сряда, в последния ден на месец май, в Студентски исторически център, при засилен интерес, премина лекцията на проф. Баева и проф. Калинова на тема: "Проблемите в българо-турските отношения през XX век".
Професор Калинова направи подробно изложение на българо-турските отношения през годините, започвайки с периода след Първата световна война.

Според нея, основният проблем между двете държави в този период е въпросът за обезщетяването на прогонените от Източна Тракия българипрез лятото на 1913 година. В тази връзка важно значение има подписването на Ангорския договор през 1925 година.
Определящ фактор за разминаването между интересите на България и Турция в следващите години е обстоятелството, че последната се насочва към съюзни отношения с Гърция, Югославия и Румъния и по този начин се нарежда сред крепителите на Версайската система.
Беше отделено подобаващо внимание на положението на турците и българомохамеданите в България и различните подходи на българската държава към тях през годините.
Според лекторите, в годините след 9 септември 1944 година, България за първи път се стреми към някакъв тип интеграция на турците, но непоследователната политика на управляващите, както и опитите на турската държава да използва етническите и религиозните малцинства в своя полза, предопределят до голяма степен неуспеха в това отношение.
Бяха разгледани обстоятелствата около различните изселнически вълни през десетилетията.

Професор Баева разказа интересни неща, свързани с Възродителния процес и Голямата екзскурзия, които дадоха възможност за нови интерпретации по темата. Стана дума за ролята на външния фактор в тези събития и по-конкретно събитията в Кипър и "Втората студена война".

Впоследствие бяха разгледани българо-турските отношения в годините на прехода и съвремието и ролята на българските политици, някои от които действащи.
След лекцията се получи една ползотворна дискусия, като проф. Баева и проф. Калинова дадоха изчерпателни отговори на различните въпроси, зададени към тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар